I takt med at nye reguleringer stiller strengere krav til mangfold i styrer, har masterstudentene Hege Øverlie og Amalie Sofie Brattbak valgt å dykke ned i hvordan teknologiselskaper i vekstfasen (scaleups) kan bygge mer inkluderende og kompetente styrer. Til tross for forskning som viser at kvinner bidrar til økt verdiskaping i styrer, innehas kun 23,3 % av styreplassene globalt av kvinner, og bare 8,4 % av styreledere er kvinner. Denne våren skriver de en master ved NTNUs Entreprenørskole. Deres mål er å øke bevisstheten rundt mangfold i rekruttering av styreverv, særlig i teknologiselskaper hvor utfordringen ofte er størst.

Hvorfor fokus på scaleups?
Scaleups er selskaper i rask vekst, ofte ledet av gründere som har bygget opp virksomheten fra bunnen av. I skaleringsfasen er det ofte avgjørende å hente inn finansiering, i tillegg til ekstern kompetanse og rådgivere, for å sikre strategiske beslutninger for videre vekst. Hege og Amalie utforsker dermed om rekrutteringsprosessen for styremedlemmer i scale-ups kan endres for å skape mer bevissthet rundt mangfold. Forskning viser at mangfold fører til et bredere aspekt av perspektiver som igjen fører til bredere diskusjoner, som igjen kan gagne beslutningstagning. Problemstillingen er kompleks, og det er flere faktorer som spiller inn, men studentene håper de kan bidra til en forbedring gjennom å rette seg mot selskapene som er i en tidligere fase. Ved å prioritere mangfold tidlig unngår man å havne bakpå. Eksempelvis viser forskning store økonomiske fordeler ved kjønnsdiversitet. Ifølge IFC opplever kjønnsbalanserte ledelsesgrupper en 25 % høyere økning i selskapsverdi enn ubalanserte team.
"I teknologiselskapene ser vi at andelen kvinner er lavere, blant annet fordi færre kvinner studerer teknologi, starter egne selskaper, eller er en del av investeringsmiljøet. I tillegg spiller nettverk en viktig rolle. Samtidig ser vi en positiv utvikling og ønsker å bidra til ytterligere forbedring. Derfor vil vi øke bevisstheten rundt mangfold i rekrutteringsprosesser, ettersom et bredt spekter av perspektiver styrker strategiske beslutninger og selskapenes utvikling," sier Amalie.
De ønsker å vise hvordan et kompetent og mangfoldig styre gir ulike innspill til strategi, forskjellige erfaringer og skaper en mer dynamisk sammensetning som gagner selskapet både nasjonalt og internasjonalt.
Utvikling av en roadmap for styrerekruttering
Som en del av masteroppgaven ønsker Hege og Amalie å utforske muligheten for å danne et roadmap for selskaper som skal bygge kompetente og mangfoldige styrer. De håper å finne noen felles røde tråder gjennom intervjuer med styremedlemmer fra ulike scale-ups, og investeringsselskaper.
«Rekruttering skjer ofte gjennom eget nettverk, og ubevisst velger man gjerne personer som ligner på en selv,» forklarer Hege. "Dette kan være med å begrense selskapets utvikling og strategiske evner, og derfor mener de at det er viktig å se bredere enn sitt nærmeste nettverk i rekrutteringsprosessen."
I tillegg til kjønnsbalanse understreker de at aldersmangfold kan gjøre fremtidige styrer mer dynamiske. I dagens samfunn kan ulike perspektiver på tvers av generasjoner være et konkurransefortrinn. På den måten kan selskaper dra nytte av både innovasjonskraft, og strategisk erfaring.
Teknologiselskaper og mangfoldsutfordringen
Både Hege og Amalie har sivilingeniørbakgrunn fra maskin og elektronisk systemdesign, og er engasjert i nettverk som Hypatia NTNU og Boost Henne. Dette er organisasjoner som jobber for å styrke kvinner innad i teknologibransjen, og entreprenørskap. De ser at utfordringene med mangfold i styrer er særlig fremtredende i teknologiselskaper, der styresammensetningen ofte preges av de samme bakgrunnene.
«Det er vanskelig å finne de rette kvinnene som har erfaringen vi trenger i nettverkene rundt oss» er en av kommentarene de har møtt i arbeidet med masteren.
Dette illustrerer en viktig problemstilling: Mange kvinner i teknologi har svært relevant faglig kompetanse, men er ikke en del av nettverkene som ofte skal til for å bli en del av styrerommet. Ved å bevisstgjøre gründere, og selskapene om verdien av ulike kompetanseprofiler og erfaringer, kan denne dynamikken endres, og en kan da begynne å lete etter kandidater utenfor sitt eget nettverk.
Norge som forbilde
Med nye reguleringer og et økende fokus på mangfold i næringslivet, har Norge muligheten til å gå foran som et internasjonalt forbilde for hvordan styrer kan settes sammen for å sikre både kompetanse og mangfold. Hege og Amalie håper at deres master vil bidra til at flere selskaper i vekstfasen tar grep for å bygge sterke, inkluderende og effektive styrer fra starten av.

Styrekurs med Connect Midt-Norge
Både Hege og Amalie har deltatt på styrekurs i regi av Connect Midt-Norge, og var fornøyd med kunnskapen det ga. Styrekurset var svært verdifullt for dem da de i starten av prosjektoppgaven (høsten 2024) hadde begrenset kunnskap om hvordan et styre fungerer som en overordnet lederressurs i ulike selskap.
«Det viktigste jeg lærte, var at styrets primære rolle er å fungere som et strategisk og rådgivende organ, med ansvar for selskapets organisering og veivalg. Jeg lærte også viktigheten av å benytte styret som en arena for å tilføre den kompetansen som eventuelt mangler i selskapet,» sier Hege.
For å fremme innovasjon og kreativitet trenger selskaper mangfold. Både i bakgrunn, geografisk tilhørighet, erfaring og perspektiver. Derfor er det viktig å få med unge, kompetente mennesker som kan bidra med nye ideer og friske innspill, mener de to studentene.
“Selv om styrets viktigste styrke ligger i en balansert sammensetning av ulike kompetanser og erfaringer, håper jeg at både unge og eldre, kvinner og menn, ser verdien av å delta på slike kurs. Først og fremst kan det bidra til veiledning for eksisterende styrer, og definere sentrale fokusområder. I tillegg kan det gi et solid innblikk i selskapsstyring, og kan senke terskelen for å engasjere seg i styrer, enten det er i selskaper eller organisasjoner,” legger Amalie til.
Neste styrekurs i regi av CMN blir den 6. og 7.mai! Meld deg på allerede HER. Du kan også lese mer om styrekurset HER.
Comments